30.05.13

Recepty

I já se někdy musím pustit do vaření/pečení/smažení/krájení, aby ta tlupa hladových vlků (Slávista a Benjamin) neumřela hladem. Jenže, je tu malililinkatý problém :) neumím vařit. Tedy rozhodně ne tak dobře jako maminka moje nebo Slávistova :-/

Benjimu prý nedám najíst :-)



Samozřejmě nejsem úplný střívko a zvládnu základ, tedy aspoň myslím. Mezi rychlovky, co zvládnu i po slepu patří zapečené těstoviny, zapečené brambory, buřtguláš, řízky, kuřátko a brambory tak na tři způsoby, špagety a taaak :-)
Do ničeho složitějšího jsem se zatím nepouštěla, ale asi bych měla. Protože kdo má pořád čekat na to, až se pojede k maminkám nebo chodit na návštěvu na obídek :-)
Proto sbírám inspiraci, co a jak uvařit. Mezi vtipný blog patří samozřejmě Vývařovna a zdravé mlsání najdu na Výpečkách a nebo taky zajímavé recepty jsou na DobrejSingle.com

Ale myslím, že v něčem si pochvalu zasloužím ... moje muffiny má rád každý ;-) a taky bublanina se mi povedla.

Bublanina

Ingredience:

Cukr
¾ hrnku
Mouka
2 hrnky
Prášek do pečiva
1 ks
Olej
½  hrnku
Mléko
¾ hrnku
Třešně
½  hrnku
Vejce
3 ks
Vanilkový cukr
1 ks


Postup:
Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme ušlehané žloutky s cukrem. Poté přidáme mléko a olej. A nakonec vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Do připraveného pekáčku vlijeme těsto, poklademe třešinkami (je lepší třešně obalit v mouce, aby se nepropadly těstem ke dnu).
Šoupneme do trouby na 20 minut při 180 stupních :)


Suroviny na přípravu bublaniny


Muffiny

Ingredience:
Cukr
100g
Čokoláda
100g
Kakao
2 lžíce
Máslo
125g
Mléko
170ml
Mouka
220g
Prášek do pečiva
2 lžíce
Vejce
2 ks
 
Postup:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do mísy smícháme mouku a prášek. Pak přidáme mléko, rozpuštěné máslo, vejce, cukr a ručně nebo pomocí šlehače vše zpracujeme do hladkého těstíčka.
Nakonec vmícháme čokoládové vločky nebo nastrouhanou čokoládu. Košíčky na muffiny naplníme tak do 3/4 a vyrovnáme na plech. Navrch ještě posypeme čokoládovou rýží nebo cukrovým zdobením. Dáme péct na 20 až 25 minut, než muffinky pěkně vyběhnou a zezlátnou.




A co Vy rádi baštíte? Nebo vaříte a pečete?

Pac a pusu

C.

3 komentáře:

  1. mňam, ty muffiny vypadají skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já teda taky nic moc složitějšího nezkouším vařit, radši :D Ale muffiny jsou klasika a taky s nima většinou sklidím úspěch, když se povedou. Jinak, že bych šla vařit nějakou klasickou omáčku, guláš.... , tak to se obávám, že by to nedopadlo dobře :D Takže v tom nejsi sama :D Jinak ta bublanina vypadá taky moc dobře! Zkusím jí:))

    OdpovědětVymazat

Díky za Váš vzkaz či komentář - moc si jich vážím!