25.10.13

Makrónkové fiasko

Na dnešek jsem Vám slibovala článek o tom, jak jsme pekly makrónky.
Makrónky jsou v současnosti hodně rozšířená laskominka. Určitě je znáte, pokud chodíte kolem kaváren Paul, atd. Vypadají nádherně, skoro jako by nebyly jedlé :)

http://www.paul.fr/shop/fr-FR/Product/Mini-Macarons-Classiques_4-305


Já jsem si půjčila recept z blogu FoodLover, a ti z Vás, kdo sledují můj FB nebo Instagram již ví, jak se "povedly".
Pro začátek nastal boj se sháněním mandlové mouky, ale jelikož jsem byla holka znalá (a Kačka za mě čte diskuze na foodblozích) věděla jsem, že musím do Lídlu (a jak říká mé okolí "Co je v Lidlu, není k jidlu").
Jenže tam tak často nechodím, takže jsem nakoupila stylem, že jsem bloudila po marketu a snažila se nehledat. Protože, když něco hledáte, tak to zaručeně nenajdete! A mouku samozřejmě neměli. Ale asi se slitovali na blondýnou a za chvilku přinesli celou novou přepravku mandlové mouky :)

Nakonec už chybělo jen potravinářské barvivo, abychom měly vše naprosto dokonalé. Jenže tady ho neměli. Takže jsem ještě letěla do "svého" krámu a koupila všechna barviva, co měli (zelené, červené a žluté).
Chtěly jsme s Kačenkou původně dělat malinové a citrónové (červené a žluté), nakonec jsme neměly malinový džem, tak jsme tam daly borůvky :)
A hlavně Kačenka objevila ve skříňce ještě modrou potravinářskou barvičku, takže jsme ve finále udělaly barvy čtyři a příchutě tři.

O tom jak jsme talentované pekařky, bych se tu moc nerozepisovala, jen podotknu, že jsme si musely nalít sklenku vína, abychom recept braly vážně :)
Mouku jsme prosily, bílky jsme šlehaly, těstíčko barvily, plechem jsme mlátily.. (pozn. autora: časový interval pečení byl od 18:00 do 22:30).
Jenže makrónky nestouply (nenafoukly se) :( a po každém dalším vyndaném plechu v nás pomalu, ale jistě hasla naděje, že se nám povedou, tak jak měly.
No mrkněte na to sami..










Jinak chuťově byly výborné, včetně delikátní citrónové, borůvkové a bonusové pudinkové náplně.
A ještě recept:

Na těstíčko:
  • 138g mandlové mouky
  • 125g moučkového cukru
  • 4 bílky
  • 108g krystalového cukru
  • potravinářské barvivo
  • pevné nervy

Vyšleháme si bílky a smícháme s krystalovým cukrem, prosijeme mandlovou mouku s moučkovým cukrem. Postupně vmícháváme dohromady a přidáme různá barviva. V troubě pečeme cca 20minut na 160 - 180 stupňů.

Na náplň:
  • mascarpone
  • borůvky
  • citrónová šťáva
  • vanilkový cukr

S náplněmi je to podle vaší chuti, my smíchaly mascarpone s borůvkami a džemem, mascarpone s citrónovou šťávou a pak samostatně jen s vanilkovým cukrem. Náplní slepíme upečené bochánky a je to :)


PS: Jen je na noc nestrkejte do ledničky :)

A příště prý pečeme trdelník ... to bude, ale trdel :)











A co Vy a pečení? Jde vám to lépe? Poraďte mi! 
 

5 komentářů:

  1. Ahoj, když mícháš ten bílkový sníh s dalšími věcmi, chce to fakt extra opatrně, aby se z něho nevymíchal všechen vzduch. To by mohl být důvod, proč to nenaběhlo...ale teda na makronky jsem ještě odvahu neměla, recept je jednoduchý, ale někde jsem četla, že kuchařsky je to děsně náročné. Že se málokdy povedou jak v cukrárně/pekárně. Takže klobouk dolů, vypadají nádherně. Natálka by si hned dala, miluje je:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, děkujeme za pochvalu :) tak to asi bude chyba v tom míchání :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že nejsem jediná s tímto výsledkem. Ve tvém fotu přímo vidím ty svoje. Byla jsem po vyndání z trouby dost nešťastná, ale chutnaly vcelku dobře. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postupem času zjišťuji, že dopadly opravdu katastrofálně :) ale teď mám profi podložku, tak uvidíme :-)

      Vymazat

Díky za Váš vzkaz či komentář - moc si jich vážím!